Hvad er bindevæv og fascia?

Hvad er bindevæv og fascia?

Hvad er bindevæv og fascia? Bindevæv og fascia er buzzwords for tiden, både i bevægelses- og forskningsverdenen. Det bliver stadig mere populært at dyrke bindevævs-bevægelse som f.eks. Fascial Flow (som du kan prøve her). Dette skyldes måske, at flere ser kvaliteterne ved at arbejde med bløde, langsomme bevægelser og lytte dybere til kroppens signaler. Og så skyldes det nok også, at fascia og bindevæv får en del opmærksomhed i forskningsverdenen for tiden.

Men hvad er bindevæv egentlig, og hvad er fascia? Og hvad kan bindevævs-bevægelse gøre for dig?

Hvad er bindevæv?

Bindevæv er én af i alt fire typer væv i kroppen. De tre andre er muskelvæv, nervevæv og epitelvæv. Bindevævet forbinder, adskiller og omslutter muskler, organer og andre strukturer i kroppen – og findes både i løsere og fastere former.

Hvad er fascia?

Fascia (rimer på Natasja!) er en type af fast bindevæv, som er særligt interessant ift. rehabilitering og træning. Det er et netværk af elastisk, væskeholdigt væv, der forbinder hele kroppen. Fascia ligger både lige under huden, samt dybere i kroppen mellem muskler, organer m.v.

Fascia kan blive stift og tørt og give smerter og gener, hvis det ikke bevæges jævnligt og varieret, samt hvis kroppen udsættes for stress eller lignende emotionel belastning (1, 2). For at løsne og blødgøre stift fascia kræves typisk langsomme bevægelser, med et tydeligt bevidst fokus i bevægelsen. Fascia reagerer nemlig anderledes og langsommere end muskler.

Hvad er Fascial Flow?

Fascial Flow® er en bevægelsesform, der har fokus på fascia og nervesystemet. Der er især to karakteristiske træk ved fascia, som inspirerer Fascial Flow-metoden:

1) Fascia løber i lange, ubrudte baner, f.eks. fra tæer til nakke og fra bækkenbund til hals (1). Det betyder, at bevægelse, der er tænkt ud fra fasciabanerne bliver helstøbt og funktionelt sammenhængende.

2) Fascia er meget elastisk og vandigt i sin struktur. Det reagerer især på langsomme, bløde bevægelser med en fokuseret bevidsthed – og gerne bevægelser, der netop simulerer elasticitet og vandighed.

Fascia, der jævnligt bliver bevæget på disse måder, glider let og uden modstand. Ved fysisk inaktivitet eller stress, angst eller lignende kan fascia blive stift, tørt og trægt. Dette kan føre til smerter og nedsat bevægelighed (2).

Prøv Fascial Flow® – bevægelse med fokus på dit bindevæv og nervesystem.

Gode råd: Bevæg dit bindevæv sådan

I en talk for Google anbefaler fascia-eksperten Mary Bond at gøre flg., hvis man vil holde muskler og fascia funktionelle og undgå smerter:

1) Move!
2) Multi-directional rather than repetitive and predictable.
3) Stretch long myofascial chains (not isolated muscle groups).
4) Micro movements – access fascial elements deep within your body.

Du kan se hele Mary Bonds talk her.

God fornøjelse – og ikke mindst: God bevægelse! 😉

Jonas Dueholm

Bodymusic.dk

Kilder:

(1): Myers, T. W. (2014): Anatomy Trains. Churchill Livingstone.

(2): Opstrup, L. & Kjær, L. (2019): Hjernerystelse – kom godt igennem. People’s Press.

Fascial Flow - bindevæv og nervesystem.